2008. augusztus 16.

Újabb ételallergia-sikertörténet

Nemrég néhány napot együtt töltöttünk egy barátnőmmel, aki gyerekkora óta allergiás volt a fokhagymára. Komoly rosszulléttel járt nála, ha fokhagymás ételt evett, így már odáig jutott, hogy ránézésre "megérezte", ha valamilyen étel elkészítéséhez fokhagymát is használtak.
Szerencsére eszébe jutott egy eset gyerekkorából, amikor magas lázát szülei úgy próbálták levinni, hogy tejbe áztatott fokhagymát etettek vele, és ő nagyon rosszul lett tőle. Nagyon valószínűnek tűnt, hogy ez lehet a probléma gyökere, így azonnal erre az emlékre kezdtünk el kopogtatni:
"Bár 5 éves koromban tejbe áztatott fokhagymát etettek velem, és rosszul lettem tőle, azóta utálom a fokhagymát, mégis szeretem és tökéletesen elfogadom magam."
"Bár a szervezetem visszautasítja a fokhagymát emiatt az emlék miatt, elhatározott szándékom, hogy felülírom ezt a programot, és elfogadom a lehetőségét annak, hogy megehessem a fokhagymát."
"Bár emiatt a gyerekkori emlék miatt nem tudom megemészteni a fokhagymát, úgy érzem, hogy veszélyt jelent rám, hiszen rosszul lettem miatta, elfogadom a lehetőségét annak, hogy a fokhagyma számomra is egészséges lehessen."

Két vagy három kört kopogtattunk negatív kifejezésekkel (a fokhagyma veszélyes, a fokhagyma nem biztonságos, mindig rosszul leszek tőle, nem tudom megemészteni, stb.), majd egy kört pozitív megerősítésekkel (a fokhagyma egészséges, a szervezetem elfogadja a fokhagymát, megkérem az összes sejtemet, hogy fogadja el... stb.).

Izomteszttel ellenőriztem az elején és a végén a reakcióját (egyszerűen a kezébe nyomtam egy fej fokhagymát), és a különbség egyértelműen érezhető volt.
Nem tudtam biztosan, hogy mennyire lesz tartós az eredmény, így a következő napokon is teszteltem, és mivel erős volt a válasz, az ebédet úgy állítottam össze, hogy legyen benne fokhagyma. Semmi baja nem lett tőle.
Azóta eltelt 2 hónap, és továbbra sem okoz számára problémát a fokhagyma. Hatalmas megkönnyebbülés számára, hogy nem kell "különcködnie" sem éttermekben, sem vendégségben.

N. Dénes Éva
EFT-ADV, MAAMET
www.evadenes.com