2008. november 13.

A belső béke megteremtése EFT-vel

Az alábbi cikk része annak a 11 oldalas EFT ismertetőnek, melyet az "EFTippek Hírlevélre" feliratkozók kapnak ajándékba. A Hírlevélre az alábbi linkre kattintva iratkozhatsz fel:

EFTtippek Hírlevél


Ez a Gary Craig által leírt és szívből javasolt eljárás – nevezzük „Belső béke” programnak – önmagában képes fokozatosan és hosszú távon megoldani kisebb-nagyobb érzelmi és fizikai problémánkat, ezért javaslom mindenkinek, hogy építse bele mindennapi programjába ennek megvalósítását.

Először is vegyél magadnak egy kis füzetet, amit mindig kéznél tarthatsz. Ebbe írd fel mindazokat a múltbeli eseményeket, történéseket, érzéseket (minél konkrétabban megfogalmazva, pl. „Tornaórán szétrepedt a nadrágom, és kinevettek”), melyek eszedbe jutnak. Amint felírod, értékeld a hozzá kapcsolódó negatív érzés erősségét (a mostani pillanatban, nem akkor amikor megtörtént) 0 és 10 között, és ezt is írd mellé. Lehet, hogy most már nem vált ki belőled semmilyen negatív érzelmet, ebben az esetben ne írj mellé semmit, de ettől függetlenül foglalkozz vele (ha eszedbe jutott, az jelent valamit). Azért jó, ha mindig nálad van a füzet, mert bármikor felmerülhet egy emlék, és mert bármikor juthat néhány perced arra, hogy néhány kör kopogtatással a listádon szereplő érzéseket, emlékeket semlegesítsd.

A cél az, hogy minden nap legalább egy tétellel dolgozz a listádról. Ha több időd is van, akkor többet is „elővehetsz”, de csak akkor lépj tovább a következőre, ha az előző problémát 0/1-es erősségűre sikerült levinned (ekkor húzd ki a listáról). Megteheted azt is, hogy sorban mész a listádon egyik tételről a másikra, de én inkább azt javaslom, hogy kezdd azokkal, melyekhez a legerősebb érzések fűznek.
A listád így folyamatosan fog bővülni és szűkülni is. Azt is megtörténhet (és meg is fog), hogy néhány dolog a listádon mire odaérsz a sorban már semmilyen érzést nem vált ki belőled. Ez azért van így, mert sok problémánk összefügg egymással, és ha korábban már sikeresen kezeltünk egy emléket, nagy valószínűséggel más, hozzá kapcsolódó emlékek terhétől is megszabadulunk.
Mivel legtöbb érzelmi és fizikai problémánk oka a fel nem dolgozott konkrét negatív érzésekben (düh, félelem, lelkiismeret-furdalás, gyász, stb.) keresendő, ezzel az eljárással rendszerint kezelendő problémáink gyökerét is „kihúzzuk”. Ennek hatalmas jelentősége van azokban az esetekben, amikor fogalmunk sincs, hogy a gyökeret merre keressük.

A belső béke megteremtése egy hosszú távú, folyamatos feladat, melynek eredményeként fokozatosan megszabadulunk érzelmi/lelki béklyóinktól. A változások sokszor annyira finomak és lépcsőzetesek, hogy nem tudatosulnak bennünk, csak a környezetünkben élők észrevételeiből vesszük észre, hogy valami történt. Eredményeként nő önbizalmunk, nyitottabbakká és megértőbbekké válunk, és a bennünk folyó (szemléletünkben is megnyilvánuló) változásokkal párhuzamosan megváltozik körülöttünk a világ.

Kívánom, hogy mindannyian elérjétek ezt a szabad állapotot! A kulcsszó a KITARTÁS.

N. Dénes Éva
EFT-ADV, MAAMET
www.evadenes.com