2008. december 11.

Érzelmi nagytakarítás ünnepek előtt

Az évnek ez a hónapja különleges mindannyiunk számára. Különlegesen jó vagy különlegesen rossz, esetleg valahol a kettő között.
Még ha az első csoportba tartozunk is, az örömteli készülődést sok minden megzavarhatja: az ajándékvásárlás dilemmái, anyagi gondok, önmagunk túlhajtása (mert ugye mindennek tökéletesnek kell lennie...), és így tovább.
Azok számára azonban, akik életéből hiányzik a szeretet, magányosak, vagy "csak" fájdalmas emlékeik vannak gyerekkori karácsonyokról, esetleg a családi összejövetelek teljesen kimerítik őket, ez az időszak nehezebbé válhat, mint az év többi napja, a régi sebek feltépődhetnek, az évek során elnyomott érzések ilyenkor felszínre kerülnek, az ünneplést elhományosíthatja a családi veszekedés, vagy akár annak emléke.

Tudjátok mit? Inkább nem sorolom tovább, a kép világos. Talán már azt is sejtitek, hogy miről szeretnék írni. Természetesen az ünnepek előtti nagytakarításról - EFT-vel!
A módszer, amit javaslok, gyakorlatilag a korábbiakban leírt "belső béke megteremtése" ünnepek előtti verziója. Használhatod hozzá ugyanazt a füzetet, remélhetőleg van még benne lap :)

1. Ülj le a füzeteddel, és idézd fel magadban a korábbi karácsonyok/ünnepek eseményeit, és figyeld meg, hogy van-e köztük olyan, amelyik még most is fájdalommal, szomorúsággal, keserűséggel, dühvel, stb. tölt el. Ha nagyon intenzív az emlék, csak adj neki egy nevet, és azt írd le. A többinél néhány szóval írd le a konkrét eseményt (pl: "6 éves koromban megkaptam a régóta vágyott járós babát, és az öcsém azonnal elrontotta.")

2. Van-e olyan családtagod, akivel nem szívesen találkozol? Miért? Van-e valaki, akinek nem tudsz megbocsátani? Haragban vagy valakivel? Saját magadnak meg tudsz bocsátani? Ezek a kérdések segíthetnek újabb "tételeket" felvenni a listádra.

A lista bővülhet később is, nem muszáj egy ültő helyedben összeírni mindent. Viszont javaslom, hogy mielőbb kezdj el kopogtatni az egyes emlékekre. Ha a negatív érzés elég általános (pl. "a szüleim mindig veszekedtek karácsonykor"), válassz ki néhány konkrét alkalmat, és egyenként dolgozz velük, egészen addig, amíg úgy érzed, hogy ez az emlék már egyáltalán nem zavar.

3. Nemcsak emlékek és az azokkal kapcsolatos negatív érzések okozhatnak számunkra stresszt ebben az időszakban, hanem megnövekedett tennivalóink is. A vásárlás és a bevásárlás, a félév előtti utolsó dolgozatok, az esetleges évvégi hajtás a munkahelyen, stb. Ha valaki jól be tudja osztani az idejét, jelentősen megkönnyíti vele az életét. Ám ha ez nem jellemző rád, kopogtatással megváltoztathatod ezt az energiát, tiszta fejjel és nyugodtan jobb döntéseket fogsz hozni, eloszlathatod a felesleges aggódást, és eredményesebben veszed az akadályokat.

Azok számára, akik az ünnepek alatt mindig felszednek 1-2 kilót, van egy jó hírem: ha sikerül a fenti módszerrel felszabadítanod magad az ünnepek "terhe" alól, nagyon valószínű, hogy nem lesz szükséged később fogyókúrára. Mivel sokan az étellel-itallal érzéstelenítik magukat, az érzelmileg felszabadult állapotban nem fogják kívánni, hogy többet egyenek, mint amennyire szervezetüknek szüksége van.

Jó kopogtatást és békés ünnepeket kívánok mindenkinek!

N. Dénes Éva
EFT-ADV, AAMET tag
www.evadenes.com

Nincsenek megjegyzések: