2009. január 25.

Az EFT jótékony hatásának átvétele

Az alábbi cikk Gary Craig oldalán jelent meg, a Kézikönyvet kiegészítő tananyag részeként. Kárpáti Marianna fordításának köszönhetően magyarul is olvasható (közléséhez egy kicsit átszerkesztettem és lerövidítettem). A teljes cikk ITT olvasható angolul.

Szeretném megemlíteni az EFT módszer két előnyét:

1. AZ EFT-vel sok ember számára lehetővé válik, hogy érzelmi felszabadulást érjen el a saját otthonában, anélkül, hogy az EFT speciális szakértőjévé kellene válnia.
2. A csoportmunka során jelentősen meg lehet gyorsítani a problémák gyökerének megtalálását.

Nem tökéletes. Nem mindenki ér el drámai változást, és gyakran előfordul, hogy valakinek szakember segítsége kell ahhoz, hogy a folyamatból a legtöbbet kihozza. Mégis, tapasztalataim szerint sokaknak hasznára van a módszer. Mindezek mellett egyszerű … nagyon egyszerű a folyamat. Tapasztalatom szerint sokan jó eredményt érhetnek el anélkül, hogy bármit is tudnának az EFT-ről. Bárcsak korábban is tudtam volna mindezt!

Mielőtt a gondolataimat részletesen kifejtem, és elmondom saját tapasztalataimat, hadd szögezzem le, hogy a megfigyelésem azzal kapcsolatos, hogy mi történik kopogtatás közben, mialatt valaki más az EFT gyakorlatot végzi. Meglepő, hogy miközben a saját problémádat a „háttérbe szorítod”, és mással együtt végzed a kopogtatást, mintha a saját problémáid is megoldódnának, annak ellenére, hogy valaki másért kopogtatsz. Mintha a saját tükörképeddel foglalkoznál, és mellékesen átvennéd a jótékony hatást valaki mástól.

Elmesélem, hogy jutottam erre a következtetésre.
Néhány hónappal ezelőtt lehetőségem nyílott az EFT-t 15 újoncnak bemutatni. Egy önkéntest megkértem, hogy a csoport előtt velem együtt dolgozzon. Laura jelentkezett, hogy egy nagyon személyes, gyerekkori bántalmazásának problémáját feltárjuk.
Különös volt, hogy a csoport tagjai semmiben sem hasonlítottak egymásra. Idegenek voltak, az Egyesült Államok különböző területeiről jöttek, egy nagy, a személyes fejlődés lehetőségeivel foglalkozó konferenciára jöttek. Az én bemutatóm a nagy konferencia kis al-szekciója volt.
Mivel nem sok idő állt rendelkezésemre (mindössze 30 perc), és arra törekedtem, hogy hallgatóim ez idő alatt a lehető legtöbb személyes EFT élményben részesüljenek, egy kísérletet folytattam velük. Kértem, hogy mindenki válasszon a múltjából egy olyan eseményt, ami még mindig kellemetlen érzéseket kelt benne. Azt is kértem, hogy ha több ilyen eset eszükbe jut, közülük azt válasszák ki, ami a legnagyobb érzelmi intenzitást váltja ki belőlük, majd értékeltettem az érzést a 0-10 skálán. Hallgatóim intenzitása 7-10 között mozgott.
Ezt követően mindenkivel lejátszattam a kiválasztott esemény mentális moziját. A film címét, valamint a kiváltott intenzitás 0-10 közötti értékét felírattam egy cédulára. Ez az egész folyamat csak pár percet vett igénybe, ugyanakkor mindenkit a megfelelő hangulatba hozott, és előkészültek, hogy legyen min kopogtatniuk.
Ezek után, mialatt Laurával dolgoztam, a közönséget megkértem, hogy kopogtasson velünk, úgy, mintha Laura problémája a sajátja lenne. Mindenki ugyanazokat a szavakat, mondatokat mondta, mindenki ugyanúgy kopogtatott, mintha ő Laura lenne. Azt tételeztem fel, hogy mindenki el fog érni valami előrehaladást a saját problémáján, mivel már előkészítettem őket, és mindenki tudatosította a háttérben a saját gondjait. Reméltem, hogy a szervezetük hasznos párhuzamokat talál saját maga és Laura között.

Az elért eredmény meglepett és megdöbbentett. Emlékeztetlek, Laura problémájának különböző összetevőit dolgoztuk fel (körülbelül 20 perc alatt), melyek valóban személyesek egyediek voltak, és végeredményként elértük az ő érzelmi felszabadulását. Próbaképpen megkértem, hogy menjen ki a teremből, ahol egyedül lehetett, és azt az utasítást adtam, hogy próbáljon meg nagyon dühös lenni. Mikor visszajött mosolygott, és a korábbi elkeseredettségnek, a könnyeknek és a haragnak nyomát sem lehetett rajta látni. Megbizonyosodtunk felőle, hogy sikeresen elmulasztottuk a problémája érzelmi töltését, és örömmel tapasztaltuk, hogy minden szempontot figyelembe vettünk.

Kíváncsiságból megkértem a hallgatóság többi tagját, hogy térjen vissza a saját problémájához. Nagy örömömre mindegyikük – értsd MINDENKI – a saját problémájának intenzitását 0-1 közöttinek értékelte (emlékeztetlek, hogy kezdetben 7-10 közötti intenzitásról indultunk).
Mindez hogy történhetett? Hiszen valamennyien más valaki problémájára kopogtattak. Laura kivételével nem a saját problémájuk bugyraiban mélyedtek el! Nem használtak a saját problémájukra szabott személyes ráhangoló mondatokat, szavakat, és gondos detektívmunkával nem derítettük fel a probléma megbújó részleteit. Se könnyes, se félelemmel teli pillanataik sem voltak. Csak ültek és kopogtattak. Mindezek ellenére valamennyien drámai javulásról számoltak be. A korábbi szorongató események jelentéktelenné váltak.
Hmmmmmm.

Később, körülbelül egy hónapra rá, egy kétnapos ülést tartottam a Torontói Energia-Pszichológiai Konferencián, ahol Marcia Platt hozzájárult, hogy 75 ember előtt együtt dolgozzunk egy üzleti siker problémán. Kísérletképpen megkértem a hallgatóságot, hogy mindenki válasszon ki egyet a saját problémáikból. Ezt követően – ugyanúgy, mint Laura esetében – arra kértem, őket, hogy kopogtassanak Marciával, tegyenek úgy, mintha Marcia lennének. Az nem volt kikötés, hogy a probléma üzleti jellegű legyen, lehetett bármi.

Mint általában máskor is, Marciával hamar felderítettük, hogy mi az a specifikus probléma – az apjával kapcsolatosan -, ami kulcskérdés volt az üzleti problémája megoldásában. Természetesen, számos nézőpontból megvizsgáltuk a problémáját, körülbelül 20-30 percet töltöttünk az összes részlet kopogtatásával, mialatt a közönség tagjai Marciával együtt mindig ugyanazt mondták, ugyanazt csinálták.

A gyakorlat végén megkérdeztem, hogy hányan érzik úgy, hogy drámai javulás következett be személyes problémájában. A közönség 70%-a felemelte a kezét! Ez az akkori helyzetre lefordítva majdnem 100 %-os eredményt jelentett, mivel a közönség 25-30 %-a már kapott EFT-s „kiképzést” korábban, egy két napos kopogtatós programon. Ők úgy döntöttek, hogy ebben a gyakorlatban nem vesznek részt. Így hát szinte minden résztvevő drámai javulást érzékelt.
Jó mi? Pár héttel később felívtam Marciát, hogy megbeszéljük az eredményeit. Elmesélte, hogy a gyakorlat után nagyon sokat odamentek hozzá, és elmondták, hogy mennyi közöset találtak az ő és a saját problémájuk között. Vedd észre, hogy a részletek természetesen különbözőek voltak, de az emberek elméje úgy működött, hogy megtalálja saját maga és Marcia esete között a hasonlóságot. Már azáltal is eredményt értek el, hogy követték mindazt, amit más tett. Fájdalommentes és hatékony!

Tagadhatatlan számomra, hogy ezzel a módszerrel jó eredményeket lehet elérni. Az emberek nemcsak ráhangolódnak a másik problémájára. Fel kell ismerjük, hogy a munka során spirituálisan eggyé váltunk. Össze vagyunk egymással kapcsolva. Egyek vagyunk, annak ellenére, hogy ezt nem vesszük észre.
Az előbbi gondolatom folytatásaként azt is állítom, hogy a legjobb eredmény elérésére szakértő segítségére is szükség lehet, és a közös gyakorlat után némi személyre szabott kopogtatás hasznos segítséget nyújthat. Szívből ajánlom ezt a megoldást. A szakembereknek pedig javaslom, hogy csoportmunkájukban alkalmazzák a “kölcsönös előnyökhöz juttatást”. Így a gyógyulási folyamatot is felgyorsíthatják.
Az is nagyon hatékony, ha a szakemberek a foglalkozások közötti szünetre házi feladatot adnak a pácienseknek. A résztvevőknek adjanak egy filmet a tréning videóinkból, utasítsák őket, hogy nézzenek meg egy esetet. A film alapján könnyű együtt dolgozni. A feladat csak annyi: a páciens üljön le otthon a kanapéra, idézze fel magában egyik problémáját (egy konkrét esetet) és kopogtasson együtt a videón szereplő valamelyik személlyel, annak problémáján. A szervezetük felismeri a saját problémájuk és a videón látható személy problémája közötti hasonlóságot, és vele együtt elvégzi a feladatát. A kezdőknek EFT jártasságra sincs szükségük ahhoz, hogy eredményt érjenek el. Csak szajkózzák azokat a mondatokat, amit a filmen látható személy mond, és kopogtassanak ugyanazokon a helyeken, ahogy videón látják.

Azon sem csodálkoznék, ha azt hallanám, hogy a legjobb eredményeket akkor érik el, ha emberek egy csoportja végzi egyszerre a gyakorlatot – ez az EGYSÉG elmélete. De az sem idegen gondolat a számomra, hogy emberek jó eredményt érhetnek el azzal, hogy otthon, a TV előtt, vagy a számítógép monitora előtt kopogtatva érnek el fantasztikus eredményeket.

Gary
Utóirat: Van itt még valami. A módszer olyan problémákat is a felszínre hozhat, amik kezelést igényelnek, esetleg olyanokat is, melyekre nem is gondoltatok volna. Ez szerencsére alig fordul elő, de akkor is fennáll a lehetősége. Így ha egy tréningen rosszabbul érzed magad, mint korábban, tudd, hogy hatalmas lehetőség nyílt meg előtted. Ilyenkor AZONNAL ÁLLJ LE, és a helyzetet próbáld meg elmélyíteni (kérheted szakember segítségét is). Ha nem tudsz egy újabb olyan esetet magadban feleleveníteni, ami megoldásra vár, folytasd a kopogtatást a következő szöveggel: „Annak ellenére, hogy valami más is zavar a felidézett problémámon kívül …” Ezzel a módszerrel előáshatod a problémád számodra is rejtett összetevőit, és módszeresen megszabadulhatsz tőlük.


Nincsenek megjegyzések: