2010. április 12.

Sandi Radomski a testsúlyproblémákról - 4. (utolsó) rész

Következzék a Sandi Radomskivel folytatott interjú befejező része. Ez a beszélgetés a tavalyi EFT Csúcstalálkozón hangzott el, viszonylag kevesett tudtam rövidíteni rajta, mert szinte minden mondat fontos információt tartalmazott. Remélem többeknek fog segíteni a fogyáshoz vezető úton. - N. Dénes Éva

----------------------------------------------------------------------------------

- Beszéljük most a csalódásról. A fogyókúraipar egy milliárd dolláros üzlet. Akik megpróbálnak lefogyni, gyakran már annyi mindent kipróbáltak, hogy egy idő után elbátortalanodnak, csalódottnak érzik magukat. Mondván „miért is próbáljam meg újra, úgysem működik”.

- Ez azért van így, mert a fogyókúrás könyvek mind arról szólnak, hogy „ezt vagy azt kell enned”. Ebbe az emberek belefáradtak. Amiről mi beszélünk, arról korábban nemigen lehetett hallani: mi a probléma érzelmi oldalával foglalkozunk. Az emberek nem tudják érzelmeiket kezelni.

Figyeld meg, hogy mennyire érzed csalódottnak magad, értékeld ezt az érzést 0 és 10 között (10 a maximum). Egy másik megközelítés az lehet, hogy azt becsüld meg, hogy mennyire érzed lehetségesnek, hogy ezúttal sikert érsz el (ebben az esetben a 10-es az elérendő cél). A csalódottság megszüntetésével párhuzamosan ez az érték növekedni fog.

“Bár nálam semmi sem működik, mélyen és teljes mértékben elfogadom magam.”

„Bár úgy érzem, hogy semmilyen módszer sem segít, azt a meggyőződést választom, hogy ezúttal másképp lehet.”

„Bár eddig semmi sem működött nálam, úgy döntök, hogy most másképp lesz.”

Szemöldök: „Eddig semmi sem segített.”

Szemsarok: „Csalódottnak érzem magam.”

Szem alatt: „Úgy érzem, sosem fog sikerülni.”

Orr alatt: „Úgy érzem, hogy sosem érem el a kívánt súlyomat.”

Áll: „Nálam semmi sem működik.”

Kulcscsont: „Olyan csalódott vagyok, semmit nem érnek az erőfeszítéseim.”

Kar alatt: „Annyiszor kudarcot vallottam, miért próbálkozzak újra?”

Fejtető: „Annyiszor nem sikerült, miért próbálnám újra?”

Szemöldök: „Semmi sem segít.”

Szemsarok: „Annyiszor vallottam már kudarcot.”

Szem alatt: „Elment a kedvem az egésztől.”

Orr alatt: „A diéták másoknál működnek, nálam nem.”

Áll: „Annyiszor nem sikerült már.”

Kulcscsont: „Egyik diéta sem működik nálam.”

Kar alatt: „Minek próbáljam újra?”

Fejtető: „Mi az értelme?”

Ezek után elkezdhetünk pozitív kijelentéseket megfogalmazni:

Szemöldök: „Mélyen és teljes mértékben elfogadom magam.”

Szemsarok: „Azt a meggyőződést választom, hogy most másképp történhet.”

Szem alatt: „Úgy döntök, hogy most másképp lesz.”

Orr alatt: „Most egészen másképp közelítem meg a problémát.”

Áll: „Most teljesen más.”

Kulcscsont: „Most tudom, hogyan kezeljem az érzelmeimet.”

Kar alatt: „Nyugodt és magabiztos vagyok, most másképp lesz.”

Fejtető:Nyugodt vagyok, és bízom abban, hogy most másképp lesz.”

(Végy egy mély levegőt!)

A következő szempont a magány, ez kapcsolódik ahhoz, amit elmondtunk korábban arról, hogy az étel a „vigasztaló” szerepét tölti be sokak életében. Az emberek gyakran beszélnek bizonyos ételekről úgy, mintha a barátaik lennének, akikre mindig számíthatnak. Ezért amikor EFT-vel kezeljük a magányosság témáját az evéssel kapcsolatban, kezelni kell életük más problémáit is (a magányosság-érzés egyéb szempontjait).

A szomorúság érzése ugyanígy vezethet túlevéshez, a fentiekhez hasonlóan ismét az étel vigasztaló szerepéről van szó. Mi az amire vágyunk? Szeretet, öröm, kapcsolódás másokhoz. Tévedés azonban az ételtől várnunk ezek hiányának enyhítését. Mivel néhány étel valóban felszabadít a szervezetben endorfinokat, és ezáltal ideig-óráig jobban érezzük magunkat tőle, hajlamosak vagyunk az evéssel vigasztalódni. Viszont szomorúság, magányosság és más érzelmek esetén arra van szükségünk, hogy EFT-vel ezek kiváltó okát kezeljük. Így tehát életünknek azokon a konkrét területein kell dolgoznunk, melyek ezekhez az érzelmekhez vezetnek. Emellett dolgoznunk kell az ételhez fűződő konkrét kapcsolaton is.

Sokat hallunk a megfelelő edzésterv vagy a megfelelő diétás program fontosságáról, de valójában nem ez a legfontosabb. El kell jutni oda, hogy képesek legyünk ezeket a programokat megvalósítani. Tudomásom szerint az EFT a leghatékonyabb módszer arra, hogy az emberek elérjék, hogy ne az érzelmeik irányítsák őket.

A pozitív választások alkalmazása az EFT-ben szintén nagyon hasznos technika. Kapcsolódik a pozitív megerősítésekhez, melyeket bármikor mondogathatunk magunknak nap közben. Ilyen például amit 2 éve európai utam alkalmával kitaláltam magamnak a kulináris kínálat láttán: „A karcsúság érzése jobb, mint e falatok íze.” Sokat segített az illatozó pékségek előtt elhaladva J

Nézzük a korlátozó hiedelmek témáját, hogyan hatnak magunkról alkotott meggyőződéseink a súlyunkra. Tapasztalatom szerint ezek a korlátozó hiedelmek akadályozzák leginkább a fogyást. Ezek is érzelmek, de emellett igencsak korlátozó és mélyen gyökerező elképzelések arról, hogy mi lesz a fogyás következménye, hogyan illünk bele a világba, kik vagyunk, stb. Az emberek gyakran nincsenek teljes összhangban azzal a vágukkal, hogy lefogyjanak. Azt mondják, hogy fogyni szeretnének, könyveket olvasnak a témáról ... de pl. az izomteszt kideríti, hogy tudat alatt nem ezt szeretnék. Amikor megkérdezed őket, hogy „mi történt, amikor legutóbb fogytál?” néha kapok olyan válaszokat, hogy „elváltam / elvesztettem az édesanyámat / minden férfi velem akart kikezdeni”. Ezek a kellemetlen élmények blokkolhatják a fogyást. Azt is érdemes megnézni, hogy mi történt, amikor hízott az illető. Elvesztette az állását? Eltört a lába? Mi történt, ami kapcsolatban lehet a súlyával?

Meg kell tudnunk, hogy mik számára a fogyás hátrányai, és mik az előnyei annak, hogy megtartsa mostani súlyát. Izomtesztelésnél gyakran kiderül, hogy az illető nem érzi biztonságosnak a fogyást.

Három szempontot emelnék ki, amire oda kell figyelni:

1. A biztonság - ez talán a legfontosabb. Sokaknak voltak negatív tapasztalatai amikor vékonyak voltak. Nők esetében gyakori a félelem attól, hogy a férfiak molesztálni fogják őket, túlságosan felfigyelnek rájuk. Az emberek félnek attól, hogy mások (barátaik, családtagjaik, kollégáik) féltékenyek lesznek rájuk. Mások úgy érzik, hogy ha vékonyak, akkor sikeresek is kell, hogy legyenek, többet kell teljesíteniük. Az embereknek biztonságban kell érezniük magukat a kívánt testsúlyukat elérve.

2. A lehetőség/lehetségesség kérdése – ez megint csak egy hatalmas korlátozó tényező. Én pl. olyan családban nőttem fel, ahol mindenki kövér volt, így adva volt az a hit, hogy a kövérség benne van a génjeinkben, nincs mit tenni. Ezzel a hiedelemmel nem lehet lefogyni. Néhány példa arra, hogy ilyenkor milyen bevezető mondatokat használhatunk:

„Bár mindig is kövér voltam, ...”

„Bár a családom minden tagja kövér, ...”

„Bár eddig mindig kudarcot vallottam, ...”

„Bár eddig ha fogytam is, mindig visszahíztam, ..”.

„Bár azt mondták nekem, jobb ha beletörődöm, a mi családunk ilyen, ...” stb.

Ha úgy érezzük, hogy a fogyás számunkra nem lehetséges, így is lesz. Ezért ezt kezelnünk kell, és a lehetőség elfogadását megerősíteni.

3. Megérdemlés – ez a szempont gyakran felmerül az EFT gyakorlatban. Ha úgy érzed, hogy nem érdemelsz meg valamit, valószínűleg nem is fogod elérni azt. Itt foglalkoznunk kell azokkal a konkrét múltbeli témákkal, melyek szégyent vagy bűntudatot okoznak. Tudnod kell, hogy megbocsáthatsz magadnak, és fontos is, hogy megbocsáss magadnak.

Példa: „Bár bűntudatom van amiatt, hogy....”

„Bár már annyiszor visszahíztam, mert nem tudtam betartani a szabályokat,...”

„Bár szégyellem ahogy kinézek, ...”

A pozitív állítások pedig lehetnek ezek:

„... megérdemlem, hogy tetsszek magamnak.”

„... megérdemlem, hogy csinos legyek.”

„... megérdemlem, hogy törődjek magammal.”

„... megérdemlem, hogy odafigyeljek magamra és tudatosan étkezzek.”

Korábban említettük, hogy gyerekkorban gyakran étellel jutalmaznak bennünket, és emiatt rögzülhet bennünk az étel=jutalom kapcsolat. El kell választani őket egymásról. Ezt kezelhetjük pl. a következőképpen: „Bár amikor jutalomra vágyom eszem valamit, úgy döntök, hogy ezentúl másképp jutalmazom magam.” Fontos, hogy az emberek tudják, hogy ezt a jó érzést nem csak evéssel tudják elérni.

„Bár úgy érzem, hogy megérdemlem az ételt, hisz olyan keményen dolgoztam, tudom, hogy van más módja is annak, hogy ezt megünnepeljem.” Egy másik:

„Bár úgy érzem, hogy jogom van enni, amikor fáradt vagyok, találok más módot energiaszintem növelésére.” Fontos, hogy tudjuk, hogy vannak más alternatívák is.

A következő téma a fizikai vágy, a sóvárgás bizonyos ételek után. Ezek kezelése tipikusan EFT-feladat. Ezt megtehetjük a sóvárgás pillanatában, illetve megelőzésképpen is. Ehhez az összes pontot kopogtatjuk, és alkalmazhatjuk a hagyományos EFT eljárást vagy azt, hogy minden egyes ponton a következőt mondjuk:

„Bár nagyon vágyom a csokoládéra (behelyettesítendő azzal, amire vágysz), úgy döntök, hogy most/egyelőre nem kérem.”

Ezzel megengedjük magunknak, hogy esetleg később kérhetjük, így az esetleges belső ellenállást elkerüljük. Figyeld meg, hogy a tested is reagál a kopogtatásra, hiába kifejezetten fizikai vágyról van szó, az EFT erre is hatással van.

Beszéltünk az érzelmekről, a korlátozó hiedelmekről és az étel iránti sóvárgásról. Érdemes megfigyelni, hogy melyik irányítja (vagy melyek irányítják) táplálkozásunkat, és ezeket a fentiek alapján kezelni.

Ha fogyásról beszélünk, mindig felmerül a sport, a testmozgás kérdése is. A mozgás természetesen szükséges, de önmagában kevés. Vannak akik rendszeresen járnak a tornaterembe, és mégsem tudják elérni azt a súlyt, amire vágynak. Ilyenkor gyakran az érzelmi oldal kezelése hozza meg a sikert.

Mi van olyankor, ha a fenti tanácsok megfogadása és kitartó kopogtatás ellenére sem érünk el eredményt? Mi lehet még az akadály?

Elsőként mindig a testsúlyprobléma érzelmi oldalát kell kezelni. Ha ez nem hoz megoldást, akkor meg lehet vizsgálni, hogy van-e olyan étel, amire a szervezet érzékenyen reagál (allergia) illetve a hormonrendszer egyensúlyban van-e.

Ha a tested valamilyen élelmiszert méregként kezel, vizet fog visszatartani azért, hogy felhígítsa ezt a „mérget”. Általában a gabonafélék a legnagyobb „csínytevők”, van aki a búzára, mások a zabra vagy a kukoricára érzékenyek. Még akkor is, ha nem eszel túl sokat belőle, a szervezeted a legkisebb mennyiséget is támadásként értelmez, és a védekezés eredményeképpen megakadályozza a fogyást. EFT-vel rá lehet venni a szervezetet, hogy fogadja el ezeket az élelmiszereket, így ez az akadály elhárulhat.

A másik akadály a hormonrendszer egyensúlyhiánya lehet. A leptin, az inzulin és a ghrelin nem a legismertebb hormonok, de ezek azok, melyek táplálkozásunkra leginkább hatással vannak. Azt tapasztaltam, hogy azok, akiknél ilyen probléma fennáll, ha megfelelő időzítéssel étkeznek, tehát meghatározott idő telik el az egyes étkezések között (még akkor is, ha ugyanannyit vagy akár többet is esznek), szervezetük hormonműködése kiegyensúlyozottabb, és könnyebben tudnak fogyni. Itt az EFT segíthet abban, hogy be tudják tartani ezeket az időzítéseket.

Az EFT tehát többféleképpen és több oldalról is támogathatja a fogyást, de az első lépés mindig az érzelmek kezelése.


Nincsenek megjegyzések: