2008. március 9.

EFT ismertető röviden

EFT pontok

AZ EFT (Emotional Freedom Techniques) magyarul fordítható Érzelmi Felszabadulás Technikának, vagy az Érzelmi Felszabadítás Technikájának is. Az energetikai pszichológia új tudományának egyik (talán legegyszerűbb és leghatékonyabb) képviselője, nevezhetjük érzelmi akupunktúrának is. Tűket természetesen nem használunk, a kezelés során ujjainkkal meghatározott meridiánpontokat kopogtatunk a tesünkön, miközben a megoldandó problémára koncentrálunk.

Kíméletes, gyors és könnyen kivitelezhető önsegítő technika, mely az akupunktúra/akupresszúra évezredes gyógyító művészetét ötvözi a modern pszichológiával. Tudományosan megalapozott módszer, melyet több ezer dokumentált esetben alkalmaztak már stresszoldásra, traumák, szorongás, fájdalmak és számos egyéb probléma csökkentésére ill. megszüntetésére.

Működésének alapja egy alapvető fizikai folyamat a szervezetben, mely lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk a negatív érzelmektől. Az EFT során alkalmazott kopogtatás beindítja ezt a fizikai folyamatot. Ezt természetesen más módszerekkel is elérhetjük, ilyen a pszichoterápia, az NLP, a hipnoterápia, kineziológia, reiki, meditáció ... és még sorolhatnám. Mindegyik technika másképp indítja el ezt a folyamatot, és az eredmény eléréséhez változó időre van szükség. Eddig az EFT-nél gyorsabban eredményre vezető módszert nem találtak.

Az EFT technika azon a felfedezésen alapul, hogy a test energiarendszerében történt zavar, "energiablokk", befolyásolja lelkiállapotunkat. A meridiánpontok ütögetésével ezeket a blokkokat oldjuk fel, melynek eredményeként sokszor percek alatt megszűnnek olyan lelki problémák, melyek orvoslásához hagyományos módszerekkel néha évek kellenek. Természetesen nem minden probléma oldódik meg azonnal, még az EFT esetében is szükség lehet néhány napos vagy hetes kezelésre. A módszer hatalmas pozitívuma az, hogy elsajátítása után ezt a kezelést az esetek többségében magad is el tudod végezni, nem kell másra támaszkodnod (nem beszélve a dolog anyagi vetületéről).

Gary Craig, az EFT módszer megalkotója weblapján ingyenesen rendelkezésre bocsátja a módszer részletes leírását tartalmazó kézikönyvet. Magyar fordítását Csontos Ágnes készítette el, az ő weblapjáról letölthető a magyar EFT kézikönyv.

Ami lényeges: az EFT egy eszköz, amit használni kell. Ha csak megtanulod, és utána hagyod elfelejtődni, nem ér semmit. Legjobb, ha mindennapi tevékenységed részévé teszed.

Tapasztalataidat megoszthatod a magyar nyelvű EFT Fórumon: www.eftforum.info

Nincsenek megjegyzések: