2008. március 12.

EFT Problémamegoldás Procedúra

Írta: Csontos Ágnes (http://www.emotionalfreedom.net)

Gyakran előfordul, hogy miután egy-egy tanfolyamon, vagy a kézikönyvből elsajátítod az EFT technikát, felmerül benned a kérdés, hogy: "Akkor most hogyan tovább?" A tanfolyamon, vagy a Kopogtató találkozókon teljesen magától értetődő volt a folyamat, minden szépen a helyére került, mégis, amikor már azt hitted, hogy a birtokában vagy ennek az új eszköznek, ahogy egyedül maradtál vele, nem igazán tudod, hogy hol is kezdd, hogy melyik problémához nyúlj legelébb, és hogy milyen módszerrel alkosd meg az Alapállítást. Ebben szeretnék segíteni neked, az alábbi 3 lépésből álló procedúrával. Ha egyedül dolgozol a problémáidon, legjobb az elején mindent leírni, így sokkal megfoghatóbb, és kontrollálhatóbb a folyamat. Ezenkivül megvan az az előnye is, hogy ahogy leírod az érzéseidet, felmerülő gondolataidat, saját magad szolgáltatsz jó anyagot az újabb és újabb kopogtató körökhöz!

1. lépés

Írd le egy darab papírra a mostani helyzetet valamilyen problémáddal kapcsolatban (pl. anyagi helyzet), amin változtatni szeretnél.
Mondatonként végezz kezelést a következőképpen: Olvasd fel a mondatot hangosan, mérd le az intenzitást, hol van az érzés a testedben, milyen jellegű. Ezzel alkosd meg az Alapmondatot, és végezz kezeléseket mindaddig, mig az intenzitást le nem csökkentetted. Ezután lépj tovább a következő mondatra, és ismételd meg az eljárást.

2. lépés

Amint az összes negatív mondat intenzitása 0-ra csökkent, alkosd meg minden negatív mondat pozitív párját - tehát írd le pontosan és precízen azt, amit helyette meg akarsz valósítani. Ez a mondat affirmáció legyen, tehát jelen idejű, pozitiv állítás, mintha célod már megvalósult volna. Olvasd fel a mondatokat egyenként hangosan, és hallgass a belső hangodra, az esetleges ellenállásra. Amint feljön valami – egy belső hang, ami hitetlenséget, ellenkezést, bármilyen kételyt, negatív érzést fejez ki az affirmációval kapcsolatban, azonnal állj meg. Ird le ezeket a mondatokat, mérd le ezeknek az érzelmi intenzitását, vagy azt, hogy mennyire érzed igaznak őket, és aztán a fenti módon semlegesítsd őket.

3. lépés

Miután sikerült a negatív hiteket, kételyeket, negatív érzéseket 0-ra leredukálni, most már készen állsz a pozitív célok bekopogtatására. Ezt érdemes naponta rutinszerűen végezni. Jelölj ki magadnak minden napra egy meghatározott időpontot – esetleg kösd ezt a gyakorlatot valamilyen napi rutincselekvéshez (pl. reggeli előtt, vagy fogmosás után, vagy reggeli zuhany közben..stb .)- amikor az összegyűjtött pozitiv mondatokat naponta bekopogtatod. Ehhez nem szükséges semmiféle Alapállítás, hiszen csak a pozitív oldalon dolgozunk most. Egyszerűen ismételgesd hangosan, és teljes beleéléssel az affirmációkat, mig a meridián pontokon kopogtatsz. Emelett nagyon hasznos, ha naponta programozod is a céljaidat. Legjobb a két tevékenységet összekötni. Miután a negatív hiteket, érzéseket feloldottad, kopogtasd be a pozitív affirmációkat, majd egy rövid vizualizáció keretében programozd be a célt: azaz lásd, érezd, szagold, érintsd meg az elért célt, érzékeld az örömöt, a boldogságot, amit a cél elérése jelent számodra. A folyamat utolsó lépése az, hogy elengeded a célodat, vagyis elengeded a görcsös ragaszkodást a cél azonnali (vagy minél előbbi) megvalósulásához, elengeded a kételyeket, és az aggályokat. Ahogy Shakti Gawain ajánlja a Kreatív Vizualizáció című könyvében, helyezd célodat egy rózsaszín léggömbbe, és engedd el a léggömböt. Engedd, hogy az kirepüljőn az Univerzumba, és teljes szívvel – a kétely legcsekélyebb árnyéka nélkül higgy abban, hogy célod már meg is valósult, és már közeledik is hozzád. Ha mégis rajtakapnád magad azon, hogy aggodalmaskodsz, kételyek ébrednek benned, akkor azonnal kezeld le ezeket a negatív érzelmeket újabb EFT körökkel.

Ha bármilyen ellenállást tapasztalsz (például, "most nincs időm erre", "nálam ez úgysem működik", "biztosan rosszul csinálom"..stb.) - akkor ezeket is kezeld az 1. lépésben megadott procedúra szerint.

Sok sikert és jó kopogtatást!

Csontos Ágnes
http://www.emotionalfreedom.net

Nincsenek megjegyzések: